To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. View Cookies Policy.
Garnek do fermentacji czosnku umożliwia wytwarzanie czarnego czosnku w domowych warunkach przy bardzo wysokim współczynniku sukcesu całego procesu na poziomie ponad 99%, pod warunkiem, że stosuje się dobrej jakości czosnek świeży (surowy).
W porównaniu do świeżego czosnku, czarny czosnek posiada przyjemny, lekko słodkawy smak oraz przyjemny i bardzo delikatny zapach. Dzięki swojej "łagodności" i spektakularnym właściwościom prozdrowotnym, czarny czosnek jest szeroko akceptowalny przez miliony ludzi na świecie. Delektując się czarnym czosnkiem zwykle poczujemy niepowtarzalny smak przypominający suszoną śliwkę lub daktyl z nutą piątego smaku, czyli umami.
Dzięki urządzeniu Tiross czarny czosnek można wytwarzać w domu regularnie (ponad 30-40 cykli w roku) uzyskując z każdego cyklu ok. 1-1,2 kg czarnego czosnku (18-22 główki czosnku). O sukcesie fermentacji decyduje zarówno technologia i proces zachodzący dzięki wykorzystaniu urządzenia jak i jakość czosnku wstawianego do garnka. Za doskonałe rezultaty fermentacji i jakość czarnego czosnku odpowiada program sterujący procesem obejmujący układ cyrkulacji wilgotności oraz ciepłego powietrza (tzw. system 360°) oraz automatyczny system odliczający czas pozostały do końca fermentacji. Upływający czas procesu jest widoczny na wyświetlaczu zegara cyfrowego. Dzięki takiemu programowi użytkowanie garnka jest wyjątkowo łatwe i intuicyjne. Urządzenie posiada dwa tryby fermentacji: tryb GARLIC - przeznaczony do typowego czosnku z ząbkami - proces wówczas trwa 192 godziny (8 dni) oraz dla czosnku jedno-ząbkowego (tzw. czosnek solo) przeznaczony jest tryb SOLO GARLIC, a proces trwa wówczas 288 godzin (12 dni).
W trakcie trwania procesu fermentacji, urządzenie przestanie się nagrzewać przez okres ok. 24 godzin, ale czas nadal będzie odliczany a proces będzie kontynuowany. To normalna procedura. Nie należy wówczas wyłączać zasilania, gdyż proces cały czas trwa mimo spadku temperatury. Nie należy też podnosić pokrywy przed zakończeniem procesu, ponieważ może to mieć negatywny wpływ na jakość czarnego czosnku.
Specyfikacja techniczna:Łatwa obsługa i automatyczne działanie
Program do fermentacji z automatycznym systemem odliczającym
System cyrkulacji wilgotności
System cyrkulacji gorącego powietrza do 360 stopni
Dwa wybory dla czosnku i funkcji 2-godzinnego gotowania na sucho
192 godziny dla funkcji Garlic
288 godzin dla Solo Garlic
TS906
Opis
Pojemność
5 l
Zasilanie
220~240 V, 50/60 Hz, 90 W
Funkcje
Dosuszanie
Fermentacja czosnku solo
Fermentacja zwykłego czosnku